Mojito tips

Mojito tips: Att göra/undvika gällande denna drink

Mojito är mångas favoritdrink, men det är inte alla som känner till riktlinjerna för hur man avnjuter, serverar eller beställer denna drink. Vi avslöjar hemligheten för att få till den där perfekta Mojiton samt ger dig tipsen för hur du ska föra dig i baren/restaurangen när du beställer denna populära drinkklassiker. Med våra råd, kommer du inte kunna göra fel från dig!

Mojito tips #1: Använd rikligt med mynta
En Mojito snål på mynta är inte mycket att hänga i julgranen, och utan någon mynta vore det knappast en Mojito. Myntan utgör alltså en oerhört viktig komponent i drinken varför du inte bör snåla med myntan när du blandar ihop dina ingredienser. Köp en stor knippe mynta och tillsätt den mängd du önskar. En bra måttstock är att ha i cirka 8-10 myntablad per glas, men du kan självklart tillsätta mer eller mindre än så.

Mojito tips #2: Undvik att använda färdig Mojitoblandning på flaska
Om du vill få till en riktigt god Mojito, så ska du helst använda dig av färska ingredienser och göra drinken från ”scratch”. Att göra en schysst Mojito kräver en hel del omsorg och fingertoppskänsla. Se därför till att inte slarva när du ska göra en egen Mojito.

Mojito tips #3: Tillsätt sirap istället för socker
Att använda sirap istället för socker, är fördelaktigt eftersom det inte kräver så mycket omrörning av drinken. Du slipper vänta på att sockret ska lösa upp sig vilket gör blandandet betydligt mer smidigt. Om du önskar dig en fylligare och aromatisk karaktär på drinken, kan mörk sirap vara att föredra.

Mojito tips #4: Beställ inte en Mojito när det är kö till baren
Att göra en Mojito är relativt tidskrävande i jämförelse med andra drinkar. Av den anledningen, finns risken att bartendern inte har tid att lägga någon större omsorg i att blanda ihop drinken. Risken finns då att bristen på omsorg reflekteras i drinkens smak.

Mojito tips #5: Muddla myntan
Muddla (eller mortla) alltid myntan innan du tillsätter bladen med resten av ingredienserna. Anledningen till detta är att muddlingen pressar fram aromen i bladen och drinken får sin goda smak när myntaaromen sedan blandas med de övriga ingredienserna. Riv aldrig av bladen och undvik att ha i myntkvistarna – de ger nämligen drinken en bitter smak.

Mojito tips #6: Svep inte i dig Mojiton
Det ska helst inte ta dig kortare tid att dricka upp Mojiton, än vad det tog bartendern att göra den till dig. Du är antagligen redan ansedd som lite besvärlig för att du beställde en i första hand, och det kommer kanske dröja ett tag innan du får chans att beställa en ny.

Mojito tips #7: Tillsätt sodavattnet sist
Istället för att hälla på sodavatten ovanpå ingredienserna, rekommenderar vi dig att börja med sodavattnet så att det ligger på botten av glaset. Häll sedan myntan och resten av ingredienserna över. Detta gör att sodavattnet jämnt kan filtrera genom drinken.

Mojito tips #8: Undvik att ha i myntakvistar i Mojito drinken
Om myntakvistarna är muddlade eller krossade, så kan de utsöndra en besk smak. Vårt råd är därför att avstå från att helt använda dessa i drinken.

Mojito tips #9: Använd olika smaksättare
Det är svårt att gå fel med en traditionell Mojito – men att variera drinken med olika smaksättare, är ett roligt sätt att förnya denna drinkklassiker. Varför inte ersätta sodavattnet med Champagne, lemonad eller gin? Eller varför inte addera olika typer av frukter och bär såsom blåbär, björnbär, hallon, jordgubbar eller kiwi? Att experimentera är ett roligt sätt att ta reda på vad du gillar och inte gillar.

Mojito tips #10: Muddla inte för mycket
Överdriv inte när du ska muddla myntabladen och inte heller limeskalen för den delen. Du riskerar annars få till en manglad hög som gör att drinken inte ser särskilt aptitretande ut. Dessutom kommer det utsöndras en besk saft från myntabladen. Det du vill få fram, är utsöndrandet av den arom som sitter på utsidan av bladen. Det lyckas du med genom att, lite lätt, stöta en mortel mot bladen.

Mojito tips #11: Börja i god tid
Om du ska göra flera drinkar för ett större sällskap, är det en god idé att, på förhand, skölja och torka garneringen (såsom mynta och/eller frukt). Muddla och blanda ingredienserna i god tid, och förvara dem i kylen så att dem håller sig kalla precis innan servering. Förbered det sista av drinkarna själv, eller låt gästerna servera sig själva.

Mojito tips som får munnen att vattna