Mojito fakta

Intressant Mojito fakta du inte kände till

Mojiton är en uppfriskande och syrlig drink som många människor uppskattar. Men det är inte alla som känner till drinkens rika och facshinerande historia. Visste du till exempel att drinken avnjöts redan under 1500-talet, och att den då hette El Draque? Eller att Mojiton först blev populär under 1930-talet? Vi har samlat ihop 15 intressanta fakta om denna populära drinkklassiker!

Mojito fakta #1: Mojiton är över 500 år gammal
Historien om Mojiton är omstridd, men vad vi vet är att Mojiton uppfanns någon gång under 1500-talet vilket gör drinken till en av de äldsta i världen.

Mojito fakta #2: Pirater kan ha haft ett finger med i skapandet av drinken…
Francis Drake var en engelsk upptäcktsresare som levde under 1500-talet. Han hyllades som en hjälte av England efter att ha besegrat den spanska armadan år 1588, vilket i sin tur ledde till att han adlades av drottningen Elisabeth I. Men för spanjorerna ansågs han vara en hänsynslös pirat varför han fick smeknamnet ”El Draque”.

Enligt myten ska en Mojito-liknande drink ha uppfunnits efter det att Drake försökte tömma Havana på guld. Drinken, som fick namnet El Draque, innehöll aguardiente (tidig version av rom), socker, lime och myntablad. Ursprungligen användes drycken för medicinska ändamål då man behandlade människor med skjörbjugg och dysenteri. Så småningom bytte man ut aguardiente mot rom, och Mojiton var därmed född.

Mojito fakta #3: Mojitons namn har afrikanskt ursprung
”Mojo” är ett afrikanskt ord som betyder ”att lägga en förbannelse”. Vissa historiker menar att namnet introducerades av afrikanska slavar som arbetade på sockerrörsfälten i Kuba under 1800-talet.

Mojito fakta #4: Ernest Hemingway älskade Mojitos
Författaren Ernest Hemingway ska ha haft en förkärlek för denna syrliga drink. Han besökte frekvent baren La Bodeguita del Medio i Havana som av många anses vara Mojitons födelseplats. Hemingway’s vurm för Mojiton, bidrog till att drinken fick en internationell spridning under 1930 och -40-talet.

Mojito fakta #5: Mojiton består av fem ingredienser
Traditionellt sett består en Mojito av fem ingredienser: ljus rom, socker, limejuice, sodavatten och myntablad.

Mojito fakta #6: Orginalreceptet innehåller Yerba buena
Den traditionella Mojiton innehåller Yerba buena (marockansk mynta) vilken odlas på Kuba.

Mojio fakta #7: Mojiton har en låg alkoholvolym
Denna cocktail har en relativt låg alkoholvolym (ungefär 10%).

Mojito fakta #8: James Bond hjälpte Mojiton bli populär igen
Mojiton fick en rejäl uppsving i popularitet i och med James Bond-filmen Die Another Day (2002). I en scen ur filmen dricker James Bond (Pierce Brosnan) en Mojito medan han förför Jinx (Halle Berry). Scenen ledde till en rejäl ökning i försäljning av drinken.

Mojito fakta #9: I Polen är man riktigt förtjust i Mojitos
Enligt Google Trends, är Polen det land i världen som gör flest Google-sökningar på termen ”Mojito”.

Mojito fakta #10: …Mojiton är även mycket populär i Storbritannien!
Enligt en rapport från CGA Strategy, var Mojitos den mest populära drinken i Storbritannien år 2014. Generellt sett har cocktails ökat i popularitet, i landet, med hela 10% mellan åren 2012-2014.

Mojito fakta #11: Myntabladen ska muddlas och inte strimmlas
Ett vanligt misstag när man gör en egen Mojito, är att man tar i för mycket i muddlandet av myntabladen. Bladen bör endast bli lätt mortlade för att utsöndra eteriska oljor. De ska alltså inte strimlas då drinken annars riskerar få en besk smak.

Mojito fakta #12: Mojiton blev populär under 1930-talet
Mojiton steg i popularitet under 1930-talet i barer runtom Havana. Tack vare kända namn såsom Brigitte Bardotte, Eroll Flynn och Ernest Hemingway, fick drinken internationellt fäste.

Mojito fakta #13: Mojiton är av typen ”long drink”
En long drink är en alkoholhaltig dryck med en relativt liten alkoholvolym. Det gör Mojiton till en lämplig drink att svalka sig med under varma sommardagar.

Mojito fakta #14: Det finns flera olika variationer av Mojiton
Om du vill prova någonting annat än den traditionella Mojiton, finns en rad olika varianter att välja bland. Vad sägs om en Dirty Mojito (innehåller mörk rom istället för ljus sådan) eller en Grekisk Mojito (innehåller Metaxa istället för rom). Vi listar de vanligaste varianterna här.

Mojito fakta #15: Mojiton kallas för ”Djävulens gåva till bartendern”
Det är inte för inte som Mojiton ibland går under detta föga smickrande smeknamn. Mojiton är nämligen en något tidskrävande drink då blandandet kräver en hel del omsorg . Det är därför inte alla bartenders som uppskattar denna beställning, speciellt om det är en lång kö till baren.

Vi listar intressant Mojito fakta