Göra en Mojito

Konsten att göra en Mojito

Mojiton är en beprövad publikfavorit, och ett måste för varje skicklig bartender att kunna bemästra. För den som vill kunna göra en Mojito hemma, kanske för att avnjutas framför TVn i soffan, kommer vi att avslöja varje bartenders bäst bevarade hemligheter bakom de godaste Mojito-drinkarna. Med våra tips, kommer du snart att bli en riktigt skicklig amatör-bartender och dina Mojitos kommer vara svåra att överträffa, även för den mest erfarne bartendern!

Tips #1: Gör en mortlad bas
En ordentligt mortlad bas i form av muddlade lime och myntablad är nödvändig för att uppnå drinkens rika och djupa smak. Att skaka ihop ingredienserna kommer inte uppå samma önskad effekt. Vi rekommenderar dig alltså att alltid  muddla limen och myntabladen till din drink.

Börja med att krossa myntabladen med morteln så att oljorna från bladen frigörs. Var dock försiktig så att bladen förblir någorlunda intakta. En manglad hög med myntablad i ett glas, ser inte särskilt tilltalande ut. Se till att avlägsna bladen från kvisten innan du lägger dem i glaset. Kvistarna har en bitter smak som riskerar att skära sig med limens och myntans syrlighet.

Tänk på att använda rikligt med mynta. Utan den muddlade myntan, blir det helt enkelt ingen riktig Mojito. Det är nämligen myntan som sätter prägeln på den karaktäristiska smaken. Vanligtvis brukar man använda sig av spearmint i Mojiton, men en del föredrar pepparmint, rundmynta eller yerba buena (marockans mynta). Du avgör själv vad som bäst faller dig i smaken!

Tips #2: Prova sirap istället för strösocker
När du ska göra en Mojito, ska du välja vilken typ av sötningsmedel du vill ha i drinken. Strösocker är ett populärt val, men för att det inte ska bildas ett sockerberg på botten av glaset, så måste det bli ordentligt upplöst. Sockret kräver därför en hel del omblandning för att lösas upp, och av den anledningen väljer en del att istället tillsätta sirap.

Andra sötningsmedel som går bra att använd är guarapo (sockerrörs juice), råsocker, florsocker samt sockerlag. Precis som med myntan, är det du själv som avgör vilken slags sockerlag du vill använda i när du ska göra en Mojito.

Tips #3: Experimentera med olika spritsorter
Basen i den traditionella Mojiton utgörs av ljus rom. Ju högre kvalitet på romen, desto godare blir drinken. Som tur är, finns det ett stort och riktigt bra utbud av ljusa romsorter att välja bland. För den som vill ha en lite mer kryddig och torr smak, rekommenderas istället mörk rom.

Det kan vara spännande att experimentera med fler spritsmaker i din drink. kombinationerna är näst intill oändliga. Kanske bestämmer du dig för att kombinera körsbärs rom och färska körsbär tillsammans med myntablad, limeskal och socker? Eller varför inte blanda ihop en Mojito där vodka med blåbärssmak utgör basen? Toppa med lite färska blåbär så har du plötsligt skapat dig en smaskig blåbärsmojito. Alternativen är, med andra ord, gränslösa!

Tips #4: …Gör detsamma med smaksättare
En drink blir genast så mycket mer rolig om har i någon typ av smaksättare, exempelvis en exotisk frukt, färska bär, sötningsmedel eller juicedryck. Typiska sådana i Mojitos är granatäpplen, mango, nektar, passionsfrukt, ananas, grapefrukt, kiwi, blodapelsiner och björnbär för att nämna några. Du kan alltså tillsätta det mesta, av det som går att finna i mataffären, när du ska göra en Mojito. Om du behöver inspiration, är du bara några musklick bort från flera tusentals spännande Mojito-recept på nätet, där man använder sig av intressanta smaksättare, som du själv kanske inte skulle ha kommit på.

Tips #5: Byt ut sodavattnet mot Champagne
I den klassiska Mojiton använder man sig av sodavatten vilket ger drinken sin läskande och bubbliga karaktär. Men även här går det att vara kreativ. Om du önskar dig en Mojito utöver det vanliga, så finns det ingen anledning att begränsa dig till vanligt kolsyrat vatten, om det finns mer exklusiva drycker att tillgå. Varför inte tillsätta Champagne när du ska göra en Mojito? Det kommer att addera såväl smak som ett härligt skimmer av lyx över drinken!

Tips #6: Toppa Mojiton med vacker garnering
En maträtts utseende påverkar hur vi upplever smaken – detsamma gäller för drinkar. Ju vackrare garnering, desto roligare blir de att dricka och det är såväl roligare som festligare att servera vackra drinkar till dina gäster. Klassisk Mojito-garnering inkluderar myntablad och lime. Att ha ett limeskal fäst på glaskanten erbjuder dessutom möjligheten att klämma ut mer juice i drinken, om så önskas. Ett något mindre funktionellt, men mycket dekorativt garneringsalternativ, är att använda rivet limeskal i drinken. En del bartenders väljer även att ha i ett eller flera sockerrör i deras Mojitos. Det ger drinken en rolig touch, och fungerar utmärkt som en blandpinne att röra om drinken med.

Att göra en Mojito är egentligen ingen konst – det kan göras av alla, och oavsett de ingredienser du väljer att inkludera, så är det svårt att misslyckas! Det kan ta lite tid att få till den rätta balansen till en början, men det viktigaste är att inte snåla med ingredienserna och smaksättarna. Experimentera med olika Mojito-recept eller hitta på dina egna. Endast fantasin sätter gränser när du ska göra en Mojito!

Hur du kan göra en Mojito