Ernest Hemingway och Mojiton

Myten bakom Ernest Hemingway och Mojiton

”Den gamle och havet”, ”Farväl till vapen”, ”Och solen har sin gång”… dessa är några av många klassiska litterära verk skrivna av den amerikanske författaren och journalisten Ernest Hemingway (f. 21 juli 1899 – d. 2 juli 1961). Ernest Hemingway producerade de flesta av sina verk under mitten av 1920-talet fram till mitten av 1950-talet, och vann Nobelpriset i litteratur år 1954. Många av hans verk anses vara litterära amerikanska klassiker, och han har omnämnts som en av nittonhundratalets mest inflytelsefulla författare.

Men Ernest Hemingway var inte bara känd för sina litterära verk. Författaren råkar även vara en av världens mest kända finsmakare av drinkar. Under sin tid i Havana på Kuba, utvecklade Ernest Hemingway en förkärlek till rom, och Mojiton var den givna drinkfavoriten. Hemingway’s två favoritbarer i Havana ska ha varit El Floridita samt La Bodeguita del Medio, som både finns kvar än idag. På väggen i den sistnämnda baren, hänger en skylt med citatet ”Mi mojito en La Bodeguita, mi daiquiri en El Floridita” (på svenska: ”Min Mojito i En La Bodeguita, min daiquiri i El Floridita”), detta lär vara skrivet av författaren.

Om du befinner dig i Havana och besöker La Bodeguita del Medio, har du chansen att beställa en ”Hemingway’s Mojito” vilken ska ha varit författarens favorit Mojito. Vill du kunna skapa din egen Hemingway’s Mojito att avnjuta i hemmet? Då har du tur – vi ger dig receptet så att du kan dricka Mojito på samma sätt som den store legendaren! Om du vill ha tips på vad du kan göra för att få din drink att bli extra välsmakande så behöver inte leta längre. Vi har samlat ihop tipsen åt dig här.

Hemingway’s Mojito

Du behöver:

–        Sex färska myntakvistar
–        1 dl limejuice
–        2 matskedar brunt socker
–        2 dl ljust rom
–        Lime skal (för garnering)

Börja med att muddla myntakvistarna. Häll sedan myntan i ett kylt avlångt glas, och tillsätt det bruna sockret. Rör om tills sockret löst upp sig och häll sedan i limejuice och rom. Till sist garnerar du drinken med limeskalet. För ytterligare topping, kan du fästa ett limeskal på glasets kant, eller stoppa i ett sockerör i drinken. Om så önskas, kan du även ha i en skvätt sodavatten eller Champagne i din Mojito. Ernest Hemingway var nämligen inte främmande inför att addera bubbel till den klassiska drinken.

Drinken är nu klar att serveras. ¡Salud!

Tips på ställen att avnjuta Mojitos

Om du vill avnjuta riktigt goda Mojitos á la Hemingway-style i en barmiljö i Havana, rekommenderar vi dig att besöka följande barer:

1.     La Bodeguita del Medio
Inte helt oväntat, finner du Hemingway’s favoritbar La Bodeguita del Medio högst upp på listan. Det är en riktig turistmagnet på grund av de många kända namn som satt sin fot i denna historiska bar. På väggarna finner du signaturer och citat nerskrivna av både kända och okända gäster. Baren, som anses vara Mojitons födelseplats, erbjuder, utöver riktigt goda Mojitos, även på live musik och traditionell kubansk mat.

2.     Dos Hermanos
Dos Hermanos anses vara Havanas äldsta bar. Baren öppnade år 1984 av två bröder från den spanska staden León, och är än idag öppen för gäster. Ernest Hemingway var en stamkund liksom Frederico García Lorca och Benny Moré. Baren har, under årens lopp, genomgått flera renoveringar vilket gör att lokalen ser mer modern ut än vad dess historia är. Hos Dos Hermanos serverar man utsökta cocktails, däribland Mojitos.

3.     El Floridita
El Floridita är en historisk restaurang och cocktailbar belägen i Gamla Havana. Baren är något mer exklusiv och elegant än La Bodeguita del Medio och Dos Hermanos, men icke desto mindre lika autentiskt kubansk. El Floridita är erkänd för sina Daiquiris, och för att ha varit en av Hemingway’s favoritbarer. Barstolen Hemingway brukade sitta på, är idag avspärrad med ett rep för att hålla bargästerna på avstånd. En staty på författaren står i närheten.

Ernest Hemingway älskade Mojitos